top of page
Zoeken

KUNST UIT BETHLEHEM

ZONDAG 1 OKTOBER 2023 IS ER EEN ZONALE VIERING

OM 10.30 UUR IN DE KERK VAN SINT-REMIGIUS.


Er zal ook een unieke stand aanwezig zijn met kunstartikelen uit Bethlehem (Palestina) die te koop worden aangeboden door Rami Salsaa. Rami werd geboren in 1978 in Beit Sahour, een deelgemeente van Bethlehem met ongeveer veertienduizend inwoners. Volgens de christelijke traditie is Beit Sahour de plaats van de annunciatie aan de herders.


’Tachtig procent van de inwoners is christen’, zo vertelt hij. Beit Sahour is het hart van de olijfhoutsnijindustrie in Palestina. Dankzij de bevriende priester Mark Cornelis kon Rami jaren geleden in ons land studeren. Hij bleef hier wonen, werd Belg en hij werkt nu als management assistant in een internationaal bedrijf.


Voor en tijdens de kerstperiode verkoopt hij houtsnijwerk van christelijke Palestijnse gezinnen uit Bethlehem om zo families in Palestina te steunen. Het zijn beelden en kerststallen, kruisen en kandelaars, religieuze en niet-religieuze voorwerpen en ook kruisjes die door vormelingen kunnen worden gedragen.Kerstmis is een hoogtepunt van het jaar voor Bethlehem. Elk jaar reizen duizenden christenen naar de stad om de middernachtmis bij te wonen in of via een schermbeeld aan de Geboortekerk. De vreugdevolle feestelijkheden beginnen al in de namiddag. De smalle straten van de oude stad zijn prachtig versierd. Scouts uit diverse steden zorgen voor een unieke levendige fanfare. Toch blijft Bethlehem, de stad van vrede, als een grote gevangenis. Mensen die erbinnen wonen hebben beperkte mogelijkheden en ervaren zich als gevangenen. Het is gemakkelijker om van België naar Jeruzalem te reizen dan voor Palestijnen om van Bethlehem naar Jeruzalem te gaan.De kunstvoorwerpen uit olijfhout werden met de hand gemaakt door meerdere christelijke Palestijnse families, verenigd in ‘Grotto Olive Wood Arts’, en worden voor en na de viering aan een redelijke prijs aangeboden.


Weet dat door iets te kopen u niet enkel aan uzelf iets waardevols bezorgt, maar ook christelijke Palestijnse families steunt die van dit handwerk moeten leven, vooral nu in zeer moeilijke omstandigheden.


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page