top of page
Zoeken

Priester Theo in Rome

Priester Theo in Rome voor de algemene vergadering van Missio


Van 30 mei tot 7 juni 2023 verbleef pastoor Theo, directeur van Missio België, in Rome om er de jaarlijkse algemene vergadering van de Pauselijke Missiewerken bij te wonen, samen met zijn collega’s, in totaal 120 directeuren van over de hele wereld.

Missio maakt immers deel uit van een wereldwijd netwerk en wil de uitwisseling bevorderen tussen mensen en gemeen-schappen, veraf en dichtbij. Door spirituele en materiële solidariteit, door de Blijde Boodschap uit de dragen in woord en daad wil Missio bijdragen aan het geluk van anderen.


Elk jaar opnieuw komen de Missio-directeuren samen om te bespreken hoe er steun verleend kan worden aan de paus in zijn zorg voor evangelisatie en inzet voor de nieuwe en jonge kerken in missielanden.


Tijdens deze algemene vergadering wordt besproken welke projecten steun krijgen op basis van de fondsen die elk Missio-land het voorbij jaar verzamelde. Want er komen telkens weer duizenden subsidie aanvragen binnen van over de hele wereld.


Alle Missio-directeuren tijdens de audiëntie Er wordt eerst zorgvuldig overlegd welke bijdragen besteed kunnen worden aan de verschillende groepen, zoals de nieuwe kerken, een aantal colleges in Rome, priesters en zusters in de missielanden …


Daarna wordt er een plan opgemaakt hoe deze fondsen wereldwijd verdeeld kunnen worden.


Maar naast de officiële vergaderingen was er ook voldoende ruimte voor uitwisseling en vorming.


Dat maakt de jaarlijkse vergadering zo boeiend’, zegt priester Theo. ‘Dat je je collega’s persoonlijk ontmoet, naar hen luistert en met hen van gedachten wisselt. Niet alleen tijdens de officiële vergaderingen, maar ook tussendoor, in informele contacten. Hier voel je toch al iets van de kracht van het synodaal proces.’


De vergaderingen werden op zaterdag 3 juni onderbroken voor een eucharistieviering in de Sint-Pietersbasiliek en een ontmoeting met de paus.


Zondag werd er tijd vrijgemaakt voor een bedevaart naar het heiligdom van Greccio.

In december 1223 liet de heilige Franciscus van Assisi zijn goede vriend Johannes uit dit stadje de eerste levende kerststal bouwen. Dat vormde de start van een traditie die 800 jaar later nog altijd springlevend is.


Ontmoeting met paus FranciscusEén van de hoogtepunten was een audiëntie met paus Franciscus op maandag 5 juni 2023.


Na een onderbreking van enkele jaren omwille van covid kregen alle directeuren van Missio de kans om paus Franciscus weer persoonlijk te ontmoeten.


Met een minzame stem moedigde hij alle aanwezigen aan om het hart van Christus als voorbeeld te nemen. Om niet alleen de eigen harten te openen maar ook de harten van alle gelovigen zodat ze de zorgzame liefde van God kunnen ontvangen. Hij herhaalde daarbij meermaals:


‘Niemand wordt uitgesloten van de liefde van God. Iedereen wordt uitgenodigd om te delen in de liefde van God in Jezus.’Hij nodigde alle aanwezigen dan ook uit om het werk van Jezus voort te zetten en om Gods oneindige liefde en barmhartigheid naar alle mensen te brengen.


Er klonk vervolgens ook een oproep om iedereen te wijzen op de behoeften van de missie en de noden van de kerken in missielanden. Zodat alle gelovigen de gelegenheid krijgen om mooie projecten over de hele wereld te ondersteunen met gebeden en - waar mogelijk - ook met een financiële bijdrage.


Ook wij, hier in Haacht, kunnen onze steun betuigen door een bijdrage aan Missio vzw:

IBAN: BE19 0000 0421 1012.


Paus Franciscus besloot met de woorden:


Geef je droom nooit op, wees creatief in het naar buiten treden en het vinden van manieren om mensen aan te trekken tot de liefde van God, geopenbaard in Jezus.’

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page